Voordelen compostgebruik

Voordelen voor natuur en milieu

Compost biedt heel wat ecologische voordelen. Compost is immers een gerecycleerd materiaal en geen uitputbare bron zoals fosfor of turf. Op die manier draagt het gebruiken van compost mee aan een gesloten kringloop.

Compost biedt heel wat voordelen voor de bodem. Om te beginnen zorgt het voor een optimaal koolstofgehalte in de bodem. Organische koolstof wordt continu opgenomen door planten om te groeien. Hierdoor daalt de hoeveelheid koolstof in de bodem. Dit moet gecompenseerd worden door een koolstofbemesting. In tegenstelling tot dierlijke meststoffen is compost een bodemverbeteraar. Compost zal dus niet zoals bij dierlijke meststoffen de bodem verlaten, maar geeft de bodem een langdurig positief koolstofeffect.
Door compost toe te voegen krijgt de bodem een losse, doorlatende structuur door de stabiele humus die het bevat. Hierdoor kan water beter doorsijpelen in de grond en beter vastgehouden worden waar het nodig is. Bijgevolg kunnen plantwortels gemakkelijker zuurstof vinden. Daarnaast zorgt een betere structuur er ook voor dat de bodem veel erosiebestendiger wordt. Het voedt een erosiegevoelige bodem met extra organisch materiaal. Verder houdt compost ook het pH-gehalte van de bodem op peil. Daardoor worden alle voedingsstoffen optimaal benut en verdwijnen er geen voedingsstoffen door uitvloeiing.

Economische voordelen

Compost biedt ook heel wat economische voordelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van compost zorgt voor een hogere opbrengst en kwaliteit van gewassen. Verder zorgt compost ervoor dat er dat jaar geen kalk-meststof moet worden uitgestrooid, wat heel wat geld bespaart. WIPS-compost mag ook het hele jaar lang uitgestrooid worden. Dankzij het langdurige positieve koolstofeffect zijn er ook minder overige meststoffen nodig.

Waarde van compostgebruik

Vlaco berekende de waarde van compostgebruik. Composteren veroorzaakt een lagere CO2-uitstoot dan verbranding. Niet alleen het proces zelf, maar ook de nuttige toepassing van compost dragen daartoe bij. Meer info hierover vind je hier. Vlaco ontwikkelde ook een tool om te berekenen welke invloed het gebruik van compost en digestaat heeft op je ecologische voetafdruk. Heel nuttig voor bedrijven en overheden die compost afnemen en gebruiken om de bodem te verbeteren. Klik hier om naar de CO2-tool te gaan. 

Hoeveel compost gebruiken?

Om te berekenen hoeveel compost er nodig is voor de aanleg en het onderhoud in de tuin, maakte VLACO een  handige compostcalculator

In de vakjes vult u zelf in over hoeveel vierkante meter moestuin, siertuin, ... het gaat etc. De calculator rekent vervolgens uit hoeveel liter of kubieke meter compost u nodig heeft voor de klus en of dat best groencompost of GFT-compost is.

Download link

Download hier de brochure 'VLACO-compost brengt leven in uw tuin'