Wat is compost?

Compost is een bodemverbeteraar die geproduceerd wordt op basis van plantaardige resten (groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout,...). Het gebruik van compost heeft een langduring positief effect op de bodem, waardoor die verrijkt en gezonder wordt.  De productie van compost is vergelijkbaar met wat er in de natuur automatisch gebeurt. In de herfst komt er heel wat organisch materiaal op de grond terecht met het vallen van de bladeren. Dat organische materiaal wordt verteerd door bacteriën, waardoor een stabiele humusstructuur ontstaat die de bodem verrijkt.

In een industrieel composteringsproces zoals dat bij WIPS gebeurt, wordt dat proces versneld doordat optimale condities gecreëerd worden. De temperatuur wordt hoog genoeg gehouden, er wordt een luchtstroom door het materiaal gestuurd om de micro-organismen van zuurstof te voorzien en het vochtgehalte wordt op peil gehouden.

Compost is geen meststof, maar wel een bodemverbeteraar. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het meer structuur in de bodem brengt, zodat water gemakkelijker doorsijpelt in de bodem en vastgehouden wordt waar nodig. Op die manier vinden plantwortels gemakkelijker zuurstof. Compost biedt ook een groot aantal economische en ecologische voordelen. Lees de pagina over de voordelen van compostgebruik.

Wil je zelf je groente-, fruit- en tuinafval thuis composteren, bezoek dan zeker de website van VLACO. Je vindt er allerlei nuttige informatie en tips over hoe tewerk te gaan.

Nuttige links